Kanada Öğrenci Vizesi almanın püf noktaları:
Kanada Öğrenci Vizesi almanın püf noktaları:
Vize: Önünüzdeki en büyük ve en önemli engel
Yurtdışı eğitiminde karşılaşabileceğiniz en önemli engel vizedir ve şu unutulmamalıdır ki bu engeli aşmak herkes için kolay değildir. Herkes için kolay değildir diyoruz çünkü vize alınması şansa, hazırladığınız evraklara, gerçek niyetinize ve daha burada sayılamayacak bir çok nedene bağlıdır. Bu nedenlerde durumunuzu çok kolay, çok zor hatta imkansız bir hale getirebilir.
Önceliklerinizi belirlerken vizeyi birinci planda düşünün!
Yurtdışında eğitim almayı planlıyorsanız, birinci önceliğiniz gideceğiniz ülkeye vize alıp alamayacağınızı düşünmek olmalıdır. Vize alamayacağınız açıkça belli iken, önceliğinizi vize yerine okul seçimine verirseniz, okul seçimi için boşu boşuna zaman harcamış olursunuz. Vize alamadıktan sonra, doğru bir okul seçmiş olmanız veya kendinizi buna hazırlamış olmanız hiç bir anlam ifade etmeyecektir.
Okula kayıt olmakla vizenizi garantilemiş olmazsınız!!!
Bu konunun altını çizerek hatırlatmak istiyoruz. Yurtdışında herhangi bir okula kayıt olmakla vizeyi kolaylıkla alacağınızı düşünüyorsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Vize almak için eğer bir okula kayıt olmak, o okuldan yazı almak, hatta gitmeyi planladığınız ülkeden birilerinin sizi davet etmesi tek başına yeterli olsaydı, şuna emin olun ki, hiç kimse kamyon kasalarında veya teknelerde ölümü göze alarak kaçak yollardan yurtdışına çıkma girişiminde bulunmazdı.
Vizede aranılan temel şart nedir?
Vizede aranılan temel şart, sizin niyetinizdir. Eğer, gitmek istediğiniz ülkeye yerleşmek, orada çalışmak, daha iyi bir yaşam kurmak niyetinde iseniz vize almanız neredeyse imkansızdır.
En Önemli Gösterge
Gelişmiş ülkeler, getirecekleri döviz ile ekonomilerine katkıda bulunacak kişilerin ülkelerine gelmesini istemektedir. Vize almada en önemli gösterge, sizin veya ailenizin maddi gücüdür. Ekonomik gücünüz iyi ise, vize almanızda bir sorun yaşamamanız gerekir. Ekonomik gücünüz yeterli değilse, vize almanız o ölçüde güç olabilir.
Niyetinizi nasıl ispatlarsınız?
Vize almanız esnasında bu niyetinizi (ben dil kursuna gitmek istiyorum, ingilizce öğrenmem gerek, ülkenizi çok merak ediyorum, şöyle bir gezmek istiyorum vs) demek yeterli değildir. Niyeti gerçekten böyle olan da, olmayan da buna benzer şeyler söylemektedir. Niyetinizin ne olduğunu, vize başvurunuz sırasında ilgili konsolos sizi sorgulayarak öğrenmeye çalışacaktır.
Niyeti ortaya çıkaran sorular
Aslında birinin gerçek niyetini ortaya çıkarmak, işini iyi bilen vize görevlisi için çok kolaydır. Türkiye’de işi olmayan, iş bulması kolay olmayan ve parası olmayan birinin vize almak için gösterdiği amaç ne olursa olsun vize alması mümkün değildir.
Niyetinizi ortaya çıkarmak için sıkça sorulan sorular şunlardır:
– Para
Yurtdışına ister turistik ister eğitim amaçlı gidin, bu amacınızı gerçekleştirmek için ekonomik gücünüzün çok iyi olması gerekir. Paranız var ise dünyada size kapısını açmayacak ülke yoktur. Çünkü her ülke, ekonomilerine döviz kazandıracak yabancıların gelmesinden memnuniyet duyar. Ancak paranız yok ise, bu durumda gideceğiniz ülkenin ekonomisine yük olacaksınız demektir, bu da vize alamamanız için geçerli bir sebep olarak kabul edilir.
– Amaç
Gitmek istediğiniz ülkeye hangi amaç ile gitmek istiyorsunuz? Turistik gezi için gidiyorsanız, neden bir başka ülkeye gitmiyorsunuz? Turist olmak için maddi gücünüz ne kadar? Daha önce yurtiçinde veya yurtdışında nerelere yerli veya yabancı turist olarak gittiniz? Eğitim amacı ile gidiyorsanız, Türkiye’de mezun olduğunuz okul ve bölüm ile, yurtdışında eğitim almayı düşündüğünüz okul arasında ilişki var mı? Örneğin, kuaför iseniz ve İngilizce kursuna gidiyorsanız, İngilizce öğrenmek sizin için neden bu kadar önem taşıyor?
– İşiniz
Türkiye’de ne iş yapıyorsunuz? En son hangi işte çalıştınız? Çalıştığınız işte sigortanız var mı? Çalıştığınız işyeri, amacınız ile ilgili mi? Örneğin bir muhasebecide çalışıyorsanız ve İngilizce kursuna gitmek istiyorsanız, muhasebe ile İngilizce arasında ne tür bağlantı var? İngilizce öğrenmek muhasebe mesleğinde ne kadar gerekli?
– Eğitim
Okulunuzdan ne zaman mezun oldunuz? Hangi okuldan mezun oldunuz? Mezun olduğunuz eğitim dalının Türkiye’deki iş bulma olanakları nelerdir ve is bulmanız kolay mıdır? Şu anda mezun olduğunuz bölüm ile ilgili bir iş yapıyor musunuz? Okuldan mezun olduktan sonra hangi işlerde çalıştınız? Mezun olduğunuz dalda Türkiye’de yeterli iş alanı yoksa vize almanız bir hayli zor olacak demektir.
– Maddi Durumunuz
Amacınızı gerçekleştirecek maddi gücünüz var mı? Aylık kazancınız ne kadar? Örneğin turist olarak Amerika’ya gidiyorsanız ve ayda 1750 TL kazanıyorsanız, size zar zor yetecek bu gelir ile, ABD’ye turist olarak gitmek sizin için fazlasıyla lüks değil mi?
– Eş-akraba-tanıdık
Gideceğiniz ülkede tanıdık ve akrabalarınız var mı? Eğer, oraya yerleşik akrabanız varsa maddi durumları oldukça iyi ve ödedikleri vergiler çok yüksek olmadığı sürece vize almanız çok zor. Vize görevlisi, oraya yerleşen akrabanız gibi sizin de aynı şekilde oraya yerleşeceğinizi düşünecektir.
– Ailevi durum
Aileniz ne iş yapıyor, kaç kardeşsiniz, ailenizde geçimi kimler sağlıyor, anneniz, babanız kardeşleriniz ne iş yapıyor? Evli iseniz, eşiniz ne iş yapıyor? Eşiniz şu anda nerede oturuyor, kaç çocuğunuz var?
– Bölgesel ayrımlar
Türkiye’de bazı yerlerden olanların vize almaları oldukça zordur. Örneğin Denizli, Kahramanmaraş gibi Kanada’ya çok göç veren yerlerden başvuranların Kanada için vize almaları biraz zor olabilmektedir.
Vize almada bazı küçük ipuçları ,
Bankada yüklü miktarda para gösterin.
Ne kadar nakit kullanılabilir paranız varsa bunu ispatlamalısınız. Tüm paranız tek bir hesapta ve tek bir bankada olmalıdır. Örneğin bir bankada 30.000 TL, diğerinde 40,000 TL diğerinde 50,000TL gösterip, benim 120,000 liram var dediğinizde olumsuz sonuçla karşılaşılabilinir.Bu paralarınızın tamamını toplayıp tek hesapta göstermeniz gerekir. Ayrıca, göstereceğiniz hesabınız uzun zamandır işleyen ve giriş-çıkış niteliğinde hareketler olan bir hesap olmalıdır. Örneğin, vize başvurunuza bir kaç hafta kala bankaya birden bire para yatırmış olmanız, bu parayı birilerinden borç aldığınızı gösterir.
Eğitiminiz amacınız ile ilişkili olmalıdır
Örneğin 2 yıllık bir yüksekokulun, seramik bölümünden mezun iseniz ve yurtdışında İngilizce öğrenmek istiyorsanız, neden İngilizce öğrenmek istediğiniz konusunda mantıklı nedenleriniz olmalı. (İngilizce çok popüler bir dil, günümüzde herkesin bilmesi gerekir) gibi açıklamalar yetersizdir. Nedenleriniz mantıklı ve kabul edilebilir olmalıdır.
Mezuniyet tarihinizle vize başvurunuz arasında ne iş yaptığınızı ispatlamanız gerekir
Eğer, okuldan yeni mezun olduysanız sorun yok, ancak bir kaç yıl önce mezun olduysanız ve halen işsizseniz, bunu açıklamanız gerekir.
Konuşurken inandırıcı ve sakin olun
Mülakat Durumu olduğunda Vize amiri size sorularını, bir kaç defa ve her defasında farklı şekillerle soracak ve yalan söyleyip söylemediğinizi ortaya çıkarmaya çalışacaktır. Bu nedenle cevaplarınızı sakin bir şekilde vermelisiniz. Cevaplarınız mantıklı ve kabul edilebilir olmalıdır. Vize görevlisi sizi sinirlendirebilecek soruları yöneltebilir. Size yöneltilen sorular ne kadar sinir bozucu veya mantıksız olursa olsun, sakince cevap verin.
Kaynak:http://kanadakulturmerkezi.com/kanada-ogrenci-vizesi-almanin-puf-noktalari.html