Kanada Ülkesi Hakkında
- I. ÜLKE TANITIMI
RESMİ ADI : Kanada
YÜZÖLÇÜMÜ : 9.984.670 km2
BAŞKENTİ : Ottawa
YÖNETİM ŞEKLİ : Parlamenter demokrasi ve federasyon özellikleri olan anayasal monarşi
NÜFUSU : 35.790.382 ( 2016 Verileri )
DİLİ : İngilizce ve Fransızca DİN : Çoğunlukla Hristiyan PARA BİRİMİ : Kanada Doları (1:2-4).
I.1. Coğrafi Özellikler
9.984.670 km2’lik yüzölçümüyle Rusya Federasyonu’ndan sonra dünyanın ikinci büyük ülkesidir. Kıyı açıklarındaki bir dizi adayla birlikte, kıtanın yaklaşık beşte ikilik bölümünü kaplar. Kuzeyde Kuzey Buz Denizi, doğuda Atlas Okyanusu, güneyde Amerika Birleşik Devletleri, batıda da Büyük Okyanus ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Alaska eyaletiyle çevrilidir. Kuzeyden güneye yaklaşık 4.600 km, doğudan batıya 5.380 km boyunca uzanır. Amerika Birleşik Devletleri, Rusya Federasyonu ve Kuzey Avrupa arasındaki stratejik konumuyla Atlas Okyanusu’nun kuzeyinden geçen kestirme yollara egemen olmanın yanı sıra Kuzey Amerika’dan Uzakdoğu’ya giden bazı yolların başlangıç noktasını oluşturur.
Kanada genelde bir dizi yükseltiyle kapatılmış geniş bir havza olarak tanımlanabilir.
Kanada, fiziksel coğrafya bakımından sekiz bölgeye ayrılır. Ülkenin orta kesimini kaplayan Kanada Kalkanı’nı başlıca üç kuşak çevreler: Batıda Amerika Birleşik Devletleri sınırından Beaufort Denizi’ne kardar uzanan iç ovalar, doğuda Büyük Göller-St. Lawrance Düzlükleri, kuzeyde Kuzey Kutup ova ve platoları, bu ovalık alanların batısında Kanada Kordillera’sını yüksek dağ ve platolar, güneydoğusunda Apalaş sistemine bağlı alçak dağlar, kuzeyinde İnnuitiyen dağ sistemi yer alır. Hudson Körfezi’ni çevreleyen, bataklıklarla kaplı kıyı düzlükleri de başlı başına bir bölge sayılabilir.
Dünyanın en büyük 40 akarsuyundan beşi Kanada’dadır. Kanada’nın en uzun ırmağı Mackenzie Irmağı’dır. Kanada ırmaklarının hemen hepsinde inviti ve çavlanlar bulunur. Bunların en ünlüsü Niagara Çavlanı’dır (12:496).
Kanada’nın büyük bölümünde uzun ve soğuk kışlar ve yetersiz yağışla belirlenen bir kara ikilimi hüküm sürer. Kıyıdan uzak yerlerde kışlar daha soğuk yazlar daha serin geçer.
Yağışlar ülke çapında dengesiz dağılım gösterir. Büyük Okyanus’tan gelen nemli hava kütleleri batı kıyılarındaki dağlara çarparak yoğun yağışa yol açar.
Okyanusların yumuşatıcı etkisi kıyılara az miktarda kar düşmesini sağlar. İç kesimlere doğru artan kar kalınlığı Kayalık Dağlar’da ve ST. Lawrance Körfezi kıyılarında 6 metreye ulaşır.
Yakın dönemde geniş alanların ekime açılmasıyla doğal ormanlar yarı yarıya azalmıştır. Kanada’nın orman dokusundan yoksun olan iç kesimlerinde doğal çayırlar vardır. Kuzey Kutup Bölgesi’ne yakın geniş bir alanı tundralar kaplar.