Kanada Kolejleri
En popüler programlar arasında, bilişim ve işletme ile ilgili programlar, sağlık, sosyal bilimler, havacılık ve mühendislik ile ilgili bölümler bulunuyor.
Kanada’daki kolejleri kısaca, mesleki ve dil eğitimi veren, diploma ve sertifika programları sunan eğitim kurumları olarak tanımlayabiliriz. Kanada’da % 90’ı devlet okulu olan kolejler, lise ve üniversite sonrası uzmanlık eğitimi verirler.
Kolej eğitimi alan öğrenciler eğitime ilk başladıkları günden itibaren kampüs içi ve dışında çalışma hakkına sahip olurlar. Yazları ve yılbaşı tatillerinde ise tam zamanlı olarak çalışabilirler. Uluslararası öğrenciler mezun olduktan sonra en az eğitim süreleri kadar, en fazla 3 yıl kendi alanlarında olmasa bile çalışma izni alabilirler.
Kanada’da kolejlerin kurulma amacı, o bölgenin endüstriyel ihtiyacına göre nitelikli çalışan ve yöneticiler yetiştirmektir. En önemli özellikleri de her 5 yılda bir bulundukları bölgedeki ihtiyaca göre programlarını yenilemeleri ve düzenlemeleridir. Bölüme ve öğrencinin kullanması gereken ekipmana göre sadece 15-40 kişilik ve teknolojik donanımlı sınıflarda ders işleniyor olması kolejleri tercih edilir yapıyor.
Kanada’da üniversiteden mezun olanlar da kolejlere gelip bir yıllık sertifika programı (post- graduate) sonrası bir konuda uzmanlaşıp iş gücüne katılabilir. Kolej bünyesinde lisans programı almak, maliyetin daha az olması sebebi ile de tercih edilebilir. En popüler programlar arasında, bilişim ve işletme ile ilgili programlar, sağlık, sosyal bilimler, havacılık ve mühendislik ile ilgili bölümler bulunuyor.
Kendilerine özgü nitelikleriyle bu kolejler; “Üniversite Kolejleri”, “Kariyer Kolejleri” ve “Community Kolejler” olarak ayrılıyorlar.
Kolej eğitimi alan öğrenciler eğitime ilk başladıkları günden itibaren kampüs içi ve dışında çalışma hakkına sahip olurlar.
ÜNİVERSİTE KOLEJLERİ
Üniversite kolejleri, uygulamalı eğitim veren üniversiteler bünyesinde yer alır; bu tür kolejlere kabul şartları, üniversite kabul şartlarına göre daha kolaydır ve daha hızlı sonuçlanır. Üniversitelerde bu tür uygulamaya yönelik sertifika ve diploma programları ve dil eğitimi de seçenekler arasında. Sertifika ve diploma programları süresi 8 ay ile 3 yıl arasında değişebiliyor. Bu kolejlerden sonra üniversiteye girmek isteyen öğrencilerin, ileride okumak istedikleri bölümle uyumlu sertifika programlarını seçmeleri gerektiği de önemli bir ayrıntı.
KARİYER KOLEJLERİ
“Politik” okul olarak da bilinen kariyer kolejleri, kısa süren ve uygulamaya ağırlık veren; özel sektör tarafından işletilen ve devlet tarafından denetlenen kurumlardır. Bunlar, daha çok turizm, bilgisayar, grafik tasarım, medya, yayıncılık, işletme ve sekretarya gibi, uygulamalı programlar içeren kolejlerdir.
COMMUNITY KOLEJLER
Community kolejler teknik, kariyer ve “Cegép” kolejleri olarak bilinirler. Bu kolejler, bir meslekle ilgili müfredatı uygular. Kanada’daki uygulamalı iş alanlarındaki ihtiyacı karşılamaya yönelik geliştirilmiş bu okullar, 2-3 yıl gibi kısa sürede tamamlanan ve bazı üniversitelere de yatay geçiş hakkı tanıyan, Kanada’da oldukça ilgi gören kolejlerdir.
Sağlık, işletme, turizm, iş idaresi, finans, muhasebe, uygulamalı sanatlar ve bilişim sistemleri gibi birçok alanda programları mevcut olan Kanada’daki bu kolejler, çağın gereksinimleri doğrultusunda değişen ve ihtiyaç duyulan alanlara göre programlarını yenileyerek ve geliştirerek iş dünyasının nitelikli çalışan ihtiyacını karşılayabilme özellikleriyle, işverenler bakımından da oldukça önemsenen bir konumda.
Yazı: Ciran Derya AYGÜL ÖZTÜRK