Kanada da Ekonomik Yapı
Kanada’da Amerika Birleşik Devletleri ile yakından bağlantılı, ihracata dönük, gelişmiş bir piyasa ekonomisi yürürlüktedir. Kanada ekonomik refah düzeyi bakımından günümüzde İsviçre, İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte ilk sıralarda yer almaktadır. 2000 verilerine göre ülkenin gayrı safi milli hasılası 649,8 milyar Amerika Birleşik Devletleri Doları’dır.
Kanada dünyanın en büyük maden ve metal üreticilerinden biridir. Uranyum, çinko, nikel, potas, asbest, alçıtaşı, kükürt ve titanyum üretiminde ilk sıralarda yer alır. Ayrıca demir cevheri, molibden, kadmiyum, kobalt, kömür, petrol, doğal gaz, altın, bakır, gümüş ve kurşunda da başlıca üreticiler arasında yer alır. Kanada enerji bakımında dünyanın en zengin ülkesi sayılır, ama bu kaynakların çok geniş bir alana yayılmasından dolayı verimli biçimde işletilmesi bir ölçüde kısıtlanır.
Buğday, yem bitkileri, yağlı tohumlar, elma, patates ve akağaç şurubu başlıca ihraç ürünlerindendir. Kanada’da orman ürünleri sanayisi çok gelişmiştir. Balıkçılık ekonomiye önemli katkıda bulunur.
İhracat ve ithalat hacmi GSMH’nın %50’si dolayındadır. Kanada’nın ithal ettiği malların üçte ikisinden fazlası Amerika Birleşik Devletleri’den gelir ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Kanada’nın ihracatı içindeki payı ise dörtte üçü geçer.
Kanada’nın federal yönetim sistemi nedeniyle vergi toplama yetkisi federal yönetim ile eyalet yönetimleri arasında paylaşılmıştır. Federal yönetimin gelir kaynakları temelde dolaylı vergilere dayanır. Dolaysız vergilerin çoğu eyaletlere bırakılmıştır. Federal yönetimce toplanan gelir vergisi ile kurumlar vergisinin belirli bir bölümü eyaletlere aktarılır.