Kanada’da Sosyal Yapı
Liman kentleri dışında Kanada’da yerleşmelerin en yoğun olduğu ve büyük kentlerin geliştiği bölge güneyde Amerika Birleşik Devletleri sınırı boyunca uzanan verimli tarım topraklarından oluşur. Ülke topraklarının ancak onda birini oluşturan bu kesimde nüfusun %90’ı yaşar.
Genel olarak dışarıdan göçlere açık bir ülke olan Kanada’da ulusal ve kültürel topluluklar yaşar. Toplam nüfusun (1991) yaklaşık %23’ünü oluşturan Fransız kökenliler ülkenin en büyük topluluğunu oluşturur. İkinci en büyük topluluk olan Britanya kökenlilerin oranı %21’i bulur. Öteki Avrupalı toplulukların başında Almanlar, İtalyalılar ve Ukraynalılar gelir. Çinliler, Amerika Yerlileri, Eskimolar azınlık düzeyini aşamazlar.
Britanya kökenlilerin oranı Newfoundland’da %80 dolaylarındayken Quebec’te ancak %5’i bulur. Qebec nüfusunun yaklaşık beşte dördünü oluşturan Fransız kökenlilerin oranı öteki eyaletlerde %5’i geçmez.
Kanada toplumunda Amerika Birleşik Devletleri kökenliler önemli yer tutar.
Kanada’da nüfus yoğunluğu (2000) km2 başına ancak 3,4 kişidir. Kentlerde oturanların oranı (2001) %78,9 gibi yüksek bir düzeydedir.
Kanada’da en yaygın mezhebi oluşturan Katoliklerin toplam nüfus içindeki oranı (2000) %42 dolaylarındadır. Protestanlar nüfusun yaklaşık %40’ını oluşturur. Küçük dinsel azınlıkların başında Ortodokslar ve Yahudiler gelir.
En çok konuşulan diller resmi diller olan İngilizce ve Fransızcadır. Ana dili
İngilizce olanlar Fransızca olanların iki katından fazladır